Ajatuksia vuoden 2021 lopussa

Aika kulkee eteenpäin ja uusi vuosi vaihtuu jälleen. Monesti vuoden lopulla on hyvä pysähtyä hetkeksi miettimään kulunutta vuotta.

Mitä maailmalla tapahtui, mitä lähiympäristössä tapahtui, entä mitä omassa henkilökohtaisessa elämässä tapahtui?

Elämään kuuluu ilot ja surut. Mietin itse, että vuoden kohokohdat syntyivät pienistä arkisista asioista ja työstä sekä siinä onnistumisessa, mikä luo miellekkyyden kokemusta elämässä.  Iloa siitä, että on saanut olla melko terveenä tänä kuormittavana pandemia-aikana, ja vähitellen myös vuoden ajan vaivannut nilkkavaiva on jo parempaan päin. Maailmalla ei ole pandemia-aikana tullut reissattua ja elämää on eletty lähiympäristössä pieniä kotimaanreissuja tehden.

Työterveyshuollossa monesti tapaan vastaanotolla ihmisiä, joilla fyysiset ja/tai psyykkiset rajoitteet estävät tekemästä työtään. Tällöin kuntoutuksen tärkeys on suuri, jotta yleinen toimintakyky ja työkyky palautuisi. Se, että saa olla auttamisammatissa, motivoi työssä ja monet terveydenhuollon työntekijät kutsumustyössään ovatkin. Paljon kuluneena vuonna on mediassa puhuttu terveydenhuollon, etenkin hoitohenkilöstön jaksamisen haasteista. Tämä on todellinen ongelma terveydenhuollossa ja siihen myös jatkossa toivotaan jaksamista paremmin tukevia ratkaisua työntekijöille.

Elämme suorituskeskeisessä yhteiskunnassa, jossa aikaansaamista ja suorituksia arvostetaan. Tehokkuus on pitkään ollut hyve, vaikka kaikki tietää, että sillä on myös kääntöpuolensa. Taannoin luin kirjaa itsemyötätunnosta ja kuuntelin äänikirjaa ”Hyvän itsetunnon ABC”. Tänä kuormittavana aikana on tärkeää oppia myös itsemyötätuntoa, joka on avain parempaan itsetuntemukseen ja itsetuntoon, mihin liittyy kunnioitus, arvostus ja luottamus itseään kohtaan.

Tunnistanko itsekriittisyyden? Toiminko omien vai muiden odotusten mukaan? Minkälaista on omien arvojen mukainen elämä? Mitä ympäristö vaatii minulta, entä mitä itse vaadin itseltäni?

Näillä avoimilla kysymyksillä kohti uutta vuotta, jonka toivon olevan taas sisältörikkaampi kuin kulunut vuosi sekä toivotan hyvää vointia ja voimia edelleen jatkuvaan pandemia-aikaan kaikille!

 

HYVÄÄ UUTTA VUOTTA 2022!